Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


E-mail: nemmegyakresz@gmail.com

 

Telefonszám: 06 20 345 14 89

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Re: Re: Re: Kiskőrös

(Mester Imre, szakoktató, 2012.01.22 20:52)

Kedves Zoltán!

Szerintem még az sem kimerítő, ha a bal oldalon látható linkről elérhető jogszabályt tanulmányozza a további szabálysértések elkerülése érdekében. Ez kötelessége, ha a "volán mögé" ül.
Üdv.: Mester Imre, szakoktató

tundepongracz@gmail.com

(Tunde, 2012.01.22 13:06)

Tisztelt Uram!
Szeretnem velemenyet kerdezni, hogy mi szamit kapubejaronak?
Belvarosi haz, ket ajtos kapubejarata ele parkoltam es ejjel 12.30-kor kaptam 15.000 Ft-os buntetest a Kozterulet-Felugyelet-tol. A kapura nem volt kiteve megallni/ parkolni tilos jelzes, sem az hogy az gk.-i kapubejaro. Mar sotet volt amikor parkoltam, epp valaki kiallt a helyrol, ahova bealltam, elottem es utanam is vegig parkoltak mas kapuk elott is az autok, fel sem merult bennem, hogy szabalytalansagot kovetek el. Masnap amikor visszamentem, hogy lefenykepezzem nappal a helyszint, szinten parkolt ott auto. Becsongettem a hazba, hogy megkerdezzem, az valoban kapubejaro-e, majd kozoltek velem, hogy ki van kepezve a jarda a ki/be allasra, ezert az egy kapubejaro. Kerem vilagositson fel, hogy non-sense a kerdesem. Fel kell tuntetni egy kapura, hogy az kapubejaro? Jogosan kaptam buntetest?
Koszonettel Tunde

Re: tundepongracz@gmail.com

(Mester Imre, szakoktató, 2012.01.22 20:44)

Kedves Tünde!

1) Semmilyen módon nem kötelesek jelezni, hogy mi a kapubejárat és mi nem az. Nem kötelező például jelzőtábla ("Megállni tilos", "Várakozni Tilos" ... Gépkocsi Kapubejáró) vagy útburkolati jel (X) kihelyezése sem, és nem kötelező kiépített feljáró megléte sem.

Egy kis segítség:
Várakozás
41. § (1) A 40. § rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell a várakozásra is.
(2) Tilos várakozni [a 40. § (5) bekezdésében említetteken túlmenően]:
c) ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást akadályozhatja;
Megj.: Értelemszerű és logikus, a "c." ponthoz a kihajtás akadályozásának tilalmát is hozzáteszem.

2) Mások szabálysértései nem indokolhatják az ön szabálysértését, azaz arra hivatkozva nem kaphat felmentést a büntetés alól. Jogosan kapta a büntetést (ha az említett helyre illik a kapubejáró leírás), ... és bármilyen "okosan" próbálja indokolni tettét, ön hibázott.
Üdv.: Mester Imre, szakoktató

1039 Bp Hollós Korvin u 10

(Kiss Mariann, 2011.12.15 13:00)

A segítségüket szeretém kérni. Békásmegyeren kerestem egy címet, és közben behajtottam kb 30 m-t egy egyirányból bahajtani tilom táblával jeölt útra. A táblát nem vettem észre.
Miközben egy járókelőt kérdeztem a címről mondta h behajtani tilos a tábla innen rögtön kitolattam. Azt is mondta h van térfigyelő kamera a környéken.
A kérdésem biztos h kapok büntetést?

Re: 1039 Bp Hollós Korvin u 10

(Mester Imre, szakoktató, 2011.12.15 13:26)

Kedves Mariann!

Nem tudom. Általában illetve folyamatosan figyelik a térfigyelő kamerákat, főképpen az utca bűnesetek miatt - mégis előfordulnak. Az összeset kéne mindig, de ehhez nagy(obb) felkészültség kéne, pénz erre, mármint figyelő ember, a rendőrség részéről (és ez nem feltétlen teljesül sajnos) ... egyetlen olyan szoftverről hallottam eddig, ami fejlesztés alatt van, és ami érzékeli az eleve gyanús mozgásokat, ha ilyet észlel, riaszt. (focimeccsekre találták ki eleve, de hasznosítanák a civil bűnmegelőzésben; utcai támadásoknál és/ vagy közlekedési szabálysértéseknél, különös tekintettel a zebrán történő szabálysértések megelőzésére > megemlítem, ez évben történt egy nagyos súlyos zebrán történő gázolás és ... cserbenhagyás!)

Az ön esetére visszatérve, azt mondom, hogy hallottam ilyen esetről, hogy büntettek, de az ön bűntudata mindenképp enyhítő tényező lenne, ez "a" bűntudat, ami a jogosítvánnyal rendelkezőt "közlekedővé" teszi, és ami feltétlen hiányzik a mai közlekedési viszonyainkból ... mert mindenki hibázhat, egyszer, kétszer ... .
Nem tudni pontosat, kap-e levelet büntetésről, de legközelebb jobban figyeljen a táblákra, útburkolati jelekre, javaslom, olvassa végig a legújabb KRESZ jogszabályt is, mi érvényes, mi változott ma a KRESZ-ben, szánjon erre időt. (link a jogszabály ma érvényes állapotára a honlapomon)
Üdv.: Mester Imre, szakoktató

kilehetek@tvn.hu

(T.Rita, 2011.11.22 08:39)

Az alábbi problémára keresek jogi megoldást, ha van...Iskolánk előtt van egy parkoló (nem az iroda része a parkoló, de az iroda megépülése után alakították ki, hogy ne kelljen az út mellé állni). Ide minden reggel beáll egy hölgy az üres parkolóba középre (felfestés nincs), emiatt a 6 férőhelyből jó esetben csak 3-4 hely marad parkolásra, attól függően, hogy a többiek hogyan igazodnak hozz később. Próbákoztunk már kedvesen megkérni, hogy álljon a szélére elsőként, de süket fülekre találtunk. Ez azért is lenne fontos, mert a szülők, akik hozzák a gyerekeiket az iskolába, kénytelenek az út mellé parkolni, és mivel nincs hely, sajnos sokan választanak egyéb nem szabályos megoldásokat. Kérdésem: Hol találok a KRESz-ben vagy egyéb rendeletben olyan szabályt, ami a fel nem festett parkolásra vagy egyáltalán a parkolóban való parkolásra vonatkozik? Tudunk-e valamit tenni ezügyben? Köszönettel: T.Rita

Re: kilehetek@tvn.hu

(Mester Imre, szakoktató, 2011.12.05 13:17)

Kedves Rita!

Link itt a honlapon:
Megállás - 40. §
Várakozás - 41. §

A KRESZ a "a fel nem festett parkolásra" nem tér ki pontosan, sajnos. Felfestés ügyben kéne megkeresni a parkoló tulajdonosát (fessen fel útburkolati jeleket), illletve a területileg illetékes önkormányzatot - közérdekről van szó, esetleg intézkedhetnek, tanácsot adhatnak ők is. Mindenképpen illdomos lenne nekik is véleményt mondaniuk, például megkereshetik ők is a terület tulajdonosát, s ez hatásosabb szokott lenni, mint az állampolgár kérése.

Érdemes lenne a területileg illetékes közterület-felügyeletet is felhívni, esetleg személyesen bemenni, hátha van "más mód" :) arra, hogy emberi viselkedésre bírják ezt a renitens "szabálytalankodót".
Üdv.: Mester Imre, szakoktató

suty207@gmail.com

(Zsolt, 2011.11.09 12:34)

Tisztelt Mester Úr!

A minap egy hotel előtt álltam meg Budapesten. A szálloda előtti macskaköves részre álltam fel. Két irányból lehet megközelíteni ezt a részt, az egyik irányból kinn volt a mindkét irányból behajtani tilos tábla, alatta kivéve xy hotel. A másik irányból semmilyen tábla nincs kinn. Mivel a hotel előtt végig álltak autók utasokra várva, én az utóbbi irányból tolattam fel az első jármű elé. A szálloda egyik vendégére vártam, és bementem a szállodába. Körülbelül fél órát töltöttem el benn, mire kijöttem a közterületesek megbüntettek 10 000 ft-ra, és ráírták a lapra, hogy mindkét irányból behajtani tilos tábla van kinn.

Ön szerint ez jogos lehet? Elvileg ha igazolom, hogy a szálloda vendégére vártam, akkor jogtalan a büntetés nem?

Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelettel:
Zsolt

Re: suty207@gmail.com

(Mester Imre, szakoktató, 2011.12.05 12:54)

Kedves Zsolt!

Mindkét irányból behajtani tilos tábla hatálya alá eső útszakaszon járművel csak akkor szabad behajtani, ha a tiltó tábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla valamilyen engedély, kivételt közöl. Ez lehet időpontra vonatkozó:
- kivéve 16-08
- 08-16
vagy egyes járművekre vonatkozó, illetőleg a "célforgalomra" vonatkozó kivétel valamint a jogszabályban meghatározott egyéb kivétel (például megkülönböztető jelzéseit használó jármű), de ebbe akörbe alap esetben a személygépkocsi nem tartozik bele. Az utasra várakozás sem jelent kivételt.

Egyetlen dologra hivatkozhat, mégpedig arra, hogy abból az irányból érkezett, ahol - valamilyen ön által nem ismert okból - nem volt kihelyezve ez a tiltó tábla, így ön azt nem észlelhette, ezért hajtott be erre az útszakaszra.
Az ön által említett "kivéve xy hotel" kiegészítő tábla a jelenlegi magyar jogszabályok szerint nem létezik egyébként.
Üdv.: Mester Imre, szakoktató

terezanyu44@freemail.hu

(Teréz, 2011.09.05 22:16)

Kedves Mester úr!
Fizetős parkolóban történt az én esetem.Mivel csak pár pillanatra álltunk
meg a motort nem kapcsoltam le,de az erős napsütés miatt elhagytam a
gépjárművet és kb.2-3m-re a hűvösbe álltam.Ekkor jött a rendőr és a várakozási jogszabály megszegése miatt megbüntetett.Kérdésem az ,hogy jogosan járt-e el?Köszönettel Teréz

Re: terezanyu44@freemail.hu

(Mester Imre, szakoktató, 2011.09.16 04:01)

Kedves Teréz!

Kissé változott a jogszabály és annak értelmezése az elmúlt évek folyamán. Nem engedélyezett az a régebben már megszokott dolog, hogy ön látó-hallótávolságban a járműtől még "megállás"-nak minősülő tevékenységet "végez". Ott kell lenni a járműnél! (benne, mellette egyértelműen közel)

Így a rendőr intézkedése jogos.
Képes ön magyarázatot adni, hogy milyen okból álltak meg legfeljebb 5 percig, illetőleg éppen azon a közterületen, ahol a várakozásért fizetni kell, lévén "fizetős parkoló", és "ha" többen voltak, ön miért ment távolabb a járműtől, illetőleg erre a cselekedetre pontosan milyen ok motiválta?
Üdv.: Mester Imre, szakoktató

"kedves" szomszéd szándékosan rámtolat

(Zsolt, 2011.08.07 18:46)

Üdvözlöm!

Olyan parkolással kapcsolatos kérdésem lenne, hogy...van-e arra valamilyen szabály, hogy parkolás közben milyen távolságra kell megállni adott gépjárművel a parkolóhelyre az autó előtti, illetve mögötti autóhoz képest?
Csak, hogy érthetőbb legyek...lakótelep mögötti utca egyirányú, minden autó az utca bal oldalán parkol sorban..az egyik "kedves" szomszéd azzal szeretne rávenni (gondolom) ,hogy ne ott álljak meg(nem régen költöztem ide), ahol, hogy állandóan milliméterekre áll meg az autóm elejétől. Szándékosan tolat ilyen közel rá, az ő autója előtt rengeteg hely szokott ilyenkor maradni. Általában az autóm mögött van hely, ki tudok állni,de mi van akkor, ha esetleg valaki nem látja az előttem lévő autót, arra számít, hogy az autó előtt is nyilván van legalább 50 cm és kicsit jobban rám áll...nagyon idegtépő állandóan figyelni a szomszédot, hogy mikor tolat neki az autómnak vagy sem..
Az autóval azért ott állok meg,ahol,mert ritkán ülök autóba, pont rálátok, illetve ha valami történne vele,azonnal látom, hogy mi történt (3 év alatt többször parkolás közben meghúzták,neki estek kerékpárral, felvágták a benzincsövet lopás végett..stbstb...tehát szeretem, ha szem előtt van).
Mit tudok tenni, ha esetleg nem tudok kiállni ilyen szándékos rátolatás miatt?..Hívhatok rendőrt, elszállíttathatom? Ha esetleg neki tolat egy ilyen alkalommal, és ugyan nem okoz konkrét kárt, de mégis szándékosan tolja meg az autót....ez valamilyen szabálytalansági kategóriába besorolható cselekmény?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Zsolt

Re: "kedves" szomszéd szándékosan rámtolat

(Mester Imre, szakoktató, 2011.08.31 19:24)

Kedves Zsolt!

"Általában az autóm mögött van hely, ki tudok állni,de mi van akkor, ha esetleg valaki nem látja az előttem lévő autót, arra számít, hogy az autó előtt is nyilván van legalább 50 cm és kicsit jobban rám áll..."

Ez a mondat a lényeges, hiszen, ha Ön éppen a sarkon állna, nem hivatkozhatna erre a jogszabályra:
41. §
(2) Tilos várakozni [a 40. § (5) bekezdésében említetteken túlmenően]:
d) ahol a jármű szabályosan várakozó másik jármű megközelítését vagy elindulását akadályozhatja;

Azonban a szomszéd szabálysértését bizonyítani kell (videófelvétel). Érdemes először lenne átmenni a szomszédhoz és elmagyarázni neki a tényállást.

Üdv.: Mester Imre, szakoktató

Zalaegerszeg

(Horváthné Éva, 2011.08.03 04:53)

Van egy T kategóriás vezetői engedély, korlátozás nélkül, vezethető-e vele
nyerges vontató illetve KRAMPE DOLLY 20L?

Re: Zalaegerszeg

(Mester Imre, szakoktató, 2011.08.31 19:15)

Kedves Éva!

A KRAMPE DOLLY 20L önmagában és valószínűleg igen (feltételek lentebb), a nyerges vontató vezetéséhez már "C", "E" (nehéz pótkocsi), "D" kategória és PAV (pályaalkalmassági vizsgálat és vizsga) is kell.

Továbbiak:
Ha dolgozni szeretne, mint gépkocsivezető vagy buszvezető (áru-, ill. személyszállítás), akkor kell a GKI, vagyis az európai szintű összevont teherautó,- és autóbuszvezetői szaktanfolyam, valamint vizsga.
(Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány, más néven belföldi és nemzetközi árufuvarozói, fuvarozói vizsga, személyszállítói, TIR).

Ha veszélyes anyag szállítással akar foglalkozni,
akkor ADR képesítésre van szüksége.

***
A "T" kategória fogalma

Nemzeti kategória: mezőgazdasági vontató és két nehéz pótkocsi, lassú jármű és pótkocsi.
Mezőgazdasági vontató: mezőgazdasági munka végzésére készült, de pótkocsi vontatására is alkalmas, rakfelület nélküli olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt és sík úton önerejéből 40 km/óra sebességnél gyorsabban haladni képes.
Lassú jármű: olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt és sík úton önerejéből 25 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes.


Milyen vezetői engedéllyel vezethető? ("T")

A "T" kategóriába tartozó

· mezőgazdasági vontató és könnyű pótkocsija a "T" kategóriára, vagy a "B", "C", "D" és "TR" kategóriák valamelyikére érvényesített vezetői engedéllyel;

· mezőgazdasági vontató és két nehéz pótkocsi a "T" kategóriára, vagy a "TR" kategória, illetve a "C1+E" és "C+E" kombinált kategóriák valamelyikére érvényesített vezetői engedéllyel;

· lassú jármű és pótkocsija a "T" kategóriára, vagy bármely nemzetközi kategóriára, illetve a "TR" kategóriára érvényesített vezetői engedéllyel vezethető.


Még milyen jármű vezetésére jogosít? ("T")

A "T" kategóriára érvényesített vezetői engedéllyel vezethető még a kerti traktor és az állati erővel vont jármű, de legfeljebb az engedély kiállítását követő tíz évig.
Bármely nemzeti kategória csak belföldön történő járművezetésre jogosít.

Üdv.: Mester Imre, szakoktató

Budapest

(Albert, 2011.08.31 18:04)

Tisztelt Uram!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy van-e valamilyen jogszabály vagy törvény (vagy bármi más) ami engedélyezi az utcasarok 1,5m-től való parkolást lakott területhez tartozó mellék utcában. A társasházunk az említett utcasarkon található és a lakók a két utcán szoktuk parkolni az autóinkat mert nincs máshol hely, és olyan feljelentést tettek ellenünk, hogy 5m-ren belül parkoltunk az utcasaroktól számítva. Ez amúgy igaz mert kb. 3m-re történt a parkolás. Még annyi említésre méltó, hogy az útszéli járdaburkolat szegély kövek 45fokos szögbe vannak elhelyezve a saroktól 1-1,5m-re kezdődően.

Válaszát előre is köszönöm

Üdvözlettel
Albert

Re: Válasz Albert felvetésére

(Mester Imre, szakoktató, 2011.08.31 19:01)

Kedves Albert!
A vonatkozó jogszabály "kikerülésére" nincs lehetőség ... hacsak: a lakók kérésüket tolmácsolhatják a területileg illetékes önkormányzat felé, kérve például kijelölt várakozóhelyek kialakítását a "sarkok meghosszabbított vonalától számított 5 méteren belül", mert erre a fennálló igény miatt szükségük lenne. Mellékutcáról lévén szó, így hozzátehetik: nincs nagy forgalom, ezért kevésbé valószínű nagyobb veszélyhelyzet kialakulása.
Természetesen éppen azért nem szabad az utcasarkon parkolni, mert az elsőbbségadási szabályok betartása járművek részére, illetőleg kanyarodó járművek gyalogosok részére történő elsőbbségadása így sokkal nehezebben valósítható meg és nagyobb körültekintést, óvatosabb vezetést kíván.
Látni és látszani! - a veszélyre felkészülés, észlelés szempontjából nehezebb lesz.

... a szegélykövek 45° -os elhelyezése feltehetően a gyalogosok, babakocsis és kerékpárral járdán közlekedők miatt van így kialakítva, ennek a kérdéshez csak annyiban van köze, hogy őket is akadályozza a tilosban parkoló.

Üdv.: Mester Imre, szakoktató

Parkólás

(Béla, 2011.06.25 14:31)

Érdeklődni szeretnék , hogy Zúglóba a Hermina-Zichy saroknál ( ez a Pecsa mögötti rész ) nem be tartva az 5 m távolságot a sarkok között megáltam 5 percig sem , de kiszáltam az autóból , de ott álltam mellette a jármüvet sem álitóttam le !!! Viszont egy térfigyelő kamera le fótózot és igy megbüntettet a rendőrség !! Várakozni és megállni tilós szabály miatt ! A fótón is jól látható , hogy a kocsi melett állok ! Érdeklődnék , hogy ezt ki tudom e védeni valamivel ? Köszönettel Béla

Re: Válasz Béla felvetésére (Parkólás)

(Mester Imre, szakoktató, 2011.06.26 12:03)

Kedves Béla!
A jogszabály megfogalmazása.
40. § (5) Tilos megállni:
d) körforgalmú úton, útkereszteződésben és az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül, ha a közúti jelzésből más nem következik;

Nincs időbeli "megengedés", azaz nemcsak várakozni, hanem megállni is tilos.
Üdv.: Mester Imre, szakoktató

Parkolás kapubejáró előtt

(Lia, 2011.06.21 07:59)

Tisztelt Uram!

Segítségét szeretném kérni a következő ügyben: adott egy ötlakásos családi ház, XX. ker. kertváros rész. Egyik itt lakó család tele van autókkal, a többi négy lakásban élőknek nincs jármű a tulajdonukban. Én biciklivel közlekedem. Az autós család tagjai rendszeresen elállják az utat a kapubejáró előtt, mondván, hogy az az ők kapubejárójuk. Próbáltam már nekik elmagyarázni, hogy az "ők kapubejárójuk" igazából közterület, és mivel nem csak ők laknak ebben az udvarban, másnak is ugyanolyan joga van azt használni, akár rollerrel, akár motorral, de akár még gyalogosan is. De erre csak az a válasz, hogy az az ők kapubejárójuk. Hívtam már ki rendőrséget, ők is azt mondták, hogy nem szabályosan parkolnak. Kértem tőlük azt is, hogy nem érdekel, hogy parkolnak, de a kiskapu előtti bejárati sávot hagyják legalább szabadon. Volt olyan válasz is, hogy bringázzak a járdán. Szóval bunkóságból jeles, kérdés nélkül. Meg is fenyegettek, hogy megvernek, az egyik srác mondott olyant is, hogy nyugodtan jelentsem fel őket a rendőrségen, az egész XX. kerületi rendőrség a zsebében van, úgysem lesz gondja. Ebből az állapotból most már elegem van, de első körben nem feljelentéssel szeretném kezdeni. ha van valami olyan konkrét írásos anyaggal, amit az orruk alád dughatok, hogy szabálytalankodnak, és nem az ő kapubejárójuk a terület, akkor inkább talán azzal kezdeném, aztán jöhetne a jelentés. Tudna nekem ebben segíteni, kérem? Este is jöttem haza melóból, itt állt az autó a kapu előtt, valamit rámoltak benne, a kocsi előtt-után lett volna bőven hely, ahol megálljanak, de nem, pont a kapu előtt. Amikor befejezték, amit csináltak, akkor sem álltak odébb, reggel is itt volt a járgány, én meg nem tudtam kitolni a biciklit az utcára. A járdán pedig nem igazán bringáznék, mert a szomszédok kertjei előtt valóságos őserdők díszelegnek, és nem kockáztatnám a szemeim épségét.
Tisztelettel,
Lia


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Következő »