Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


E-mail: nemmegyakresz@gmail.com

 

Telefonszám: 06 20 345 14 89

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Telefonszámom megváltozott

(Mester Imre szakoktató, 2009.05.19 23:19)

Új számom:
06 20 345 1489
(hamarosan kijavítom a portálon is)

Válasz Gaál Zsuzsa felvetésére

(Mester Imre szakoktató, 2009.05.19 23:17)

Kedves Zsuzsa! A portál ezen oldalán részletesen foglalkoztam a járdán parkolás "rejtelmeivel". Link: http://www.nemmegyakresz.eoldal.hu/cikkek/publicisztika/elfeledett-kresz-szabalyok
Üdvözlettel: Mester Imre szakoktató
És idézem is válaszom
"meddig járda a járda?
út szélétől az épületig? ha az több mint 5 méter és közte virágos kert is van?"
A KRESZ egyértelműen fogalmaz: "az útnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló - az úttesttől szintkülönbséggel, kiemelt szegéllyel, vagy más ..."
A járdán való megállásnak és várakozásnak feltételei vannak:
Ha tábla engedélyezi, akkor (és kizárólag), mert a járdán "tartózkodásnak" szabályai vannak;
- az 1 tonnánál nem nagyobb tengelyterhelésű járművel, ha a gyalogosok részére minimum 1,5 méter helyet hagy, illetőleg a járda felénél többet nem foglal el. Valamint a várakozóhelyet jelölő vonalak szerint kell.
Ha tábla (tábla az úttestre vonatkozóan tilt) tiltja a várakozást Mozgássérült, illetőleg az őt szállító személy a járdán a fenti szabályok szerint megállhat, várakozhat.
A parkosított vagy zöld területen való megállás illetőleg várakozás közterületi szabálysértés, tehát tilos.
Tudomásom szerint, ha a példa szerinti "járda" betonrétegből és homok vagy kavicsrétegből áll (tehát semmi "zöld"), akkor nem veszik szabálytalanságnak. Egyébként a helyi önkormányzatnál is megmondják, hogy ott szabad-e parkolni vagy nem. Nyilván a taxi parkoló helyett valami más szándékuk van.
A "járdának" számító" hely "kövezett része" is járda - nincs rá külön szabályozás, csak önkormányzati ügyfélszolgálaton a kérdés erre vonatkozóan. Az 1 T tengelyterhelés korlátozást a járdák védelme érdekében "találták ki", gondoljuk el, mi lenne a kövezett résszel?
A "P" betűs jelzőtábla vagy a folytonos fehér útburkolati jel a járdán (vagy egyszerre mindkettő) jelzi az engedélyezést a járdán való parkolásra. Más esetben nem szabad ott parkolni, hiszen az a gyalogosan közlekedőké.
Gyalogúton megállni és várakozni tilos!
Kérdezősködjön az önkormányzatnál az említett szakaszok jogszabályi tiltásai iránt!

szuzes@citromail.hu

(Gaál Zsuzsa, 2009.05.19 09:15)

Üdvözletem!
Nekem parkolással kapcsolatos kérdésem lenne. A házunk előtti járdán a szemben lévő ház autói parkolnak. A járda kb.1,5 méter széles, hetente két nap szemétszállítás történik. Rendszeresen vitázunk a szemközti lakóval, hogy legalább azt a 2 méteres részt, ami a kapunk előtt(nem kocsi kihajtó) van, hagyja szabadon.Előfordult, hogy úgy eltorlaszolták a kukát, hogy a Főkefe nem vitte el, mert nem fért hozzá. Természetesen a szomszéd arra hivatkozik, hogy közterület, így oda áll ahova akar. Szeretném megkérdezni,van-e erre valamilyen Kresz szabály, vagy közterület szabály, vagy csak egyszerűen a másik ember kulturáltságára (?) kellene várjunk?
Nagyon megköszönöm válaszát!
Üdv.:
Gaál Zsuzsa

Válasz Béla kérdésére

(Mester Imre, szakoktató, 2009.03.15 13:20)

Tisztelt Virág Béla!

Ha az útszakaszon érkezési irány szerinti sarkon van kihelyezve az említett tábla, akkor - az ön által vázolt útszakaszon - a legelső, vagyis a "2" jármű számára szolgáló parkolóra vonatkozik a kiegészítő tábla jelzése. A 2x kiegészítő jelzőtábla a taxi drosztokon is ugyanezt jelenti, a járművek számát. A lekopott vagy hiányzó útburkolati jel nem indok a "furfangos" szabálytalankodásra, a jelzőtábla szerint kell eljárni. Mozgássérült részére kialakított parkolóhelyen - legyen az bármilyen módon jelezve - csak a mozgássérült által,- vagy az őt szállító személy által vezetett jármű parkolhat. Természetesen, a mozgássérült igazolványnak a birtokukban kell lenni.
Senki más részére nem engedélyezett (hanem szabálytalan) az ott parkolás, kivéve a megkülönböztető jelzéssel ellátott járműveket.

Üdvözlettel:

Mester Imre, szakoktató

bela.virag@hdsnet.hu

(Virág Béla, 2009.03.15 09:16)

Üdvözlöm önöket
Egy értelmezési kérdésem lenne.
Parkolásról lenne szó. Saroktól sarokig adott egy út szakasz, ezen út szakaszon kivan alakítva 2,3,és még egy 2 -es gépkocsi parkoló, összesen az adot út szakaszon 7 autó tud egyszere parkolni.A kérdésem a követkkező lenn, ha a sarkon van egy parkoló tábla mozgássérultek jelzésssel, és egy kiegészítő táblával van ellátva amelyen 2X ábra látható, és az adott útszakaszon az úttesten nincs felfestve a mozgássérült jelzés, parkoláskor mely gépjármüvek tartózkodnak szabálytalanul rossz helyen,( eggyik gépkocsinak sincs mozgássérült igazolványa ).
Kérem hozzáértő szakvéleményüket.

Tisztelletel Virág Béla

csakúgy...

(Tamka, 2008.05.01 20:23)

nagyon dizájnos, stílusos a honlapod, nagyon férfias, egyszóval tetszik! puszillak, Tamka


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7