Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elfeledett KRESZ-szabályok

2008.04.30

Valószínűleg mindenki látott olyan autóst, aki lassított a piros lámpánál, majd miután látta, hogy nem jön senki, nyugodtan áthajtott rajta. Szabálytalankodott, de tudott róla. Sok közlekedőnek viszont fogalma sincs, hogy nemcsak veszélyesen vagy másokat zavarva autózik, hanem a KRESZ-t is megszegi. A leginkább elfeledett szabálytalanságokat gyűjtöttük össze.

 Szögezzük le az elején: gyakorlatilag bárkinek lehet jogosítványa, csak a megszerzésére fordított idő és pénz mennyisége változó. Ha pedig valaki megkapja a vezetői engedélyt és utána megfelel az időszakos orvosi vizsgálatokon, soha többet nem kell számot adnia vezetési tudásáról, arról, mennyire ismeri a szabályokat. Elvileg éppúgy részt vehet a forgalomban az a nagypapa, aki még a balra tarts idején, jobbkormányos autóban szerzett jogosítványt, amikor még nemhogy autópálya, de autóút sem volt, amikor a kóborló haszonállatok, a patkószegek és a lócitrom jelentette az automobilistára leselkedő legnagyobb veszélyt.

A piros lámpán nem szabad átmenni. A sebességkorlátozást be kell tartani. A záróvonalat nem szabad átlépni. Ritkán figyelmetlenségből, gyakran tudatosan megszegett, de közismert szabályok, amelyekkel talán a közlekedés néhány éve még kissé képzetlen résztvevői is tisztában vannak már. Alább nem ilyen példákat sorolunk fel, hanem olyan szituációkat, amelyekben a vezetők legtöbbször nem is tudják, hogy megszegik a KRESZ-t. A válogatás saját tapasztalatainkon alapul, de kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére a témában. Az észrevételek alapján kiegészítjük a listát, és megkérdezzük a szabályokat alkotók és az azok betartatásáért felelős szakemberek véleményét.

 

Jobbra húzódás elmulasztása

Forrás: [origo]

 Az általános szemlélet szerint a külső sáv kizárólag kerékpárok, segédmotorok, lovas kocsik és hatéves részletre vett kétmilliós autók számára fenntartott terület, sikeres ember csak a belső sávban halad. Mintha sínen menne, lehetetlen kitéríteni. Ha éppen nem siet, nyugodtan elautózgat ötvennel a hetvenes tábla hatálya alatt a belső sávban. A mögötte balra indexeléssel vagy fényszóróvillogással előzési szándékát tudató autós jelzéseit agresszivitásnak veszi, csak azért sem alázkodik meg. A vége általában az, hogy a hátul lévő autós jobbról megelőzi - ami lakott területen kívül éppúgy szabálytalan, mint kis forgalomban vagy az előzés után is folyamatosan a belső sávban haladni. Gyorsforgalmi utakon különösen balesetveszélyes magatartás, amelyre újabban feliratok is figyelmeztetnek az autópályák információs kijelzőin. 

25. § (2) Járművel az úttesten - az előzés és kikerülés esetét kivéve - annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni. Lassú járművel, kerékpárral, állati erővel vont járművel, kézi kocsival, hajtott (vezetett) állattal, valamint lassan haladó járművel - ha az út- és forgalmi viszonyok lehetővé teszik - szorosan az úttest jobb széléhez húzódva kell haladni.
36. § (1) Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest) - a (2)-(4) bekezdésben említett eseteket kivéve - a külső (jobb szélső) forgalmi sávban kell közlekedni. Más forgalmi sávra ráhajtani csak előzés, balra bekanyarodás, illetőleg megfordulás céljából szabad.

 

Kanyarodó főút

Úgy látszik, hatásos a közoktatás, az egyenes definíciója mélyen bevésődött az autósokba. Pedig a KRESZ-ben néha a görbe is egyenes: ha a főút kanyarodik, az egyenesen haladó autó a szabály szerint nem egyenesen halad, hanem jobbra kanyarodik, tehát jeleznie kell irányváltoztatási szándékát. Így a mellékútról érkező is tudja, nem kell várnia, ráhajthat a főútra.

29. § (1) Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni.
(2) Az irányváltoztatást - ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást - a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni.

  

Körforgalom

Az egyik legzseniálisabb forgalomtechnikai találmány, amely az irányjelzés elmulasztásával elveszti egyik fő előnyét. Behajtáskor nem, de kihajtáskor kötelező indexelni, így a becsatlakozó már akkor elindulhat, amikor a jobbra indexelő autó még a körforgalomban van, így jelentősen gyorsítható a forgalom. 

29. § (2) Az irányváltoztatást - ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást - a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni. E rendelkezést kell alkalmazni a körforgalmú útról történő letérés esetében is.

 

Balra kanyarodás egyirányú utcából

Itt bezzeg nagy arányban érvényesül a jobbra húzódás elve. Pedig az egyirányú utca nem csak azért különleges hely, mert a menetirány szerinti bal oldalon is szabályos parkolni, hanem azért is, mert balra kanyarodásnál nem a középvonalhoz, hanem az úttest bal széléhez kell húzódni. 

31. § (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel
a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi sávba,
b) útburkolati jelek hiányában (...)
- balra bekanyarodás esetében az úttest felezővonala mellé, illetőleg osztottpályás és egyirányú forgalmú úton az úttest bal szélére köteles - az útkereszteződés előtt kellő távolságban - besorolni.

 

Jobbra kanyarodás buszsávos úton

 Felsorolásunkba nem illeszkedik a buszsávon haladók esete, hiszen ők pontosan tudják, hogy szabálytalanok. Sokan viszont éppen ellenkezően viselkednek, úgy tekintenek a BUSZ feliratú aszfaltcsíkra, mintha valamilyen különleges, a gumiabroncsot fél pillanat alatt szétmaró felület lenne, amelyet csak keresztezni szabad, de ott haladni egy métert sem. Tévedés. Azon utcák előtt, amelyekbe jobbra szabad kanyarodni, a záróvonal mellé (vagy helyett) már az úttorkolat előtt szaggatott vonalat festenek; jobbra tehát nem a buszsávon át kell kanyarodni, hanem a buszsávból. 

31. § (8) Más jármű erre a forgalmi sávra - a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve - nem hajthat rá

 Forrás: [origo]

 

Megállás az úttest bal oldalán

 Kétirányú úton csak az úttest jobb oldalán szabad megállni, a bal oldalon csak a szemből érkezőknek - elvileg. Soha nem láttam még, hogy bárkit megbüntettek volna a szabály megszegéséért. Kivéve persze, ha nem fizetett a parkolásért.

40. § (1) Járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. A megállást irányjelzéssel jelezni kell.
(2) Egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén - ha közúti jelzésből más nem következik - akkor szabad megállni, ha a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve legalább 5,5 méter szélességű hely marad.

 

Kereszteződésbe szorult autók

Piros, sárga, zöld, sárga, piros - és semmi nem történik, a dudáláson kívül. Lehetetlen átjutni az út túloldalára, hiszen azok az optimista autóstársak állnak keresztben előttünk, akik bíztak benne, hogy majdcsak megindul előttük a kocsisor. De nem tud, hiszen a következő saroknál előttük is blokádot alkotnak a hasonlóan gondolkodók. A folyamat öngerjesztő, a harmadik tétlenül töltött zöld után már akkor is elindul a jogosan ideges vezető, ha ő sem tud biztosan átjutni. A problémát ismerik a hatóságok, egyre több csomópontban festettek fel ferdén csíkozott sárga mezőket, de a tapasztalatok szerint ezt sokan érdekes dekorációként kezelik. Hatásosabb módszer, hogy csúcsforgalomban rendőrök állítják meg a forgalmat, nehogy beszoruljanak, de erre semmi szükség nem lenne, ha az emberek ismernék a KRESZ vonatkozó paragrafusát, amely teljesen egyértelműen fogalmaz.

9. § (7) Zöld fényjelzésnél sem szabad az útkereszteződésbe behajtani, ha azt - forgalmi torlódás miatt - a zöld fényjelzés tartama alatt előreláthatólag nem lehet elhagyni.

 

Gyalogosok elsőbbsége

Fotó: MTI

Néha a gyalogosok is joggal érezhetik úgy magukat, mint a csiga, aki az út túloldalára nézve felsóhajt: oda születni kell. Átkelni egy többsávos úton még zebrán is kihívás, ha nincs jelzőlámpa. A legveszélyesebb, ha az egyik sávban megáll az autó, a másikban viszont nem. Éppen ezért kötelező az összes sávban haladó járműnek megállni, ha a járókelő az úttestre lép, és átengedni őt. Különös divat a "tíz centire húzok el a sarkától" játék, természetesen ez is tilos.
Sok helyen nincs zebra, de létezik egy szintén feledésbe merült másik szabály, amely útkereszteződénél elsőbbséget biztosít a gyalogosoknak azon az úton, amelyre a jármű kanyarodik. Tehát nem csupán udvariatlanság elszáguldani előttük, hanem szabálytalan is.

43. § (1) Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.
(3) A kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti.

 

Ködfényszóró használata

 Ritka találó kifejezés a ködlámpa, sokan mégsem értik. Csak ködben vagy erős esőben, hóesésben - tehát tényleg indokolt esetben - szabad használni. Az erős szó a hangsúlyos, néhány csepp eső nem számít annak, csak a vízfüggöny. Az első ködfényszóróknál jóval zavaróbb a hátsó felesleges használata, ha nem fűződik különös érdek a mögöttünk lévő retinájának kiégetéséhez, kapcsoljuk ki.

 

44. § (4) Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.

 

Hátsó biztonsági öv használata

Nemrég részletesen foglalkoztunk a biztonsági öv fontosságával, most csak a KRESZ-vonatkozásról szólunk. Sokan hiszik, hogy a hátsó biztonsági öv használata nem, vagy csak lakott területen kívül kötelező, de a helyzet sokkal világosabb: az első és hátsó utasoknak egyaránt mindig be kell kapcsolniuk. (az orvos a biztonsági öv használata alól felmentést adhat)

 

48. § (5) Olyan gépkocsival, amelynek meghatározott üléseit biztonsági övvel kell felszerelni, továbbá olyan gépkocsival, amelynek hátsó üléseit biztonsági övvel szerelték fel, csak abban az esetben szabad közlekedni, ha a biztonsági övvel felszerelt ülésen utazó személy becsatolt biztonsági övvel van rögzítve.

Figyelmeztető jelzést használó járművek

A kukásautók, locsolókocsik, seprőgépek és más, sárga villogóval felszerelt járművek több szabály alól mentességet élveznek. Nem kell jobbra húzódniuk, tiltott helyen is megállhatnak, este 10 és reggel 6 óra között szemből is behajthatnak az egyirányú utcában, osztottpályás úttesten haladhatnak a menetiránnyal szemben.

 

50. § (2) A figyelmeztető jelzést használó, út- vagy közmű építésére, fenntartására, illetőleg tisztítására szolgáló jármű vezetője, ha ez a munka végzése érdekében elkerülhetetlen, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és a forgalmat lényegesen nem akadályozza, (...)
b) 22 és 6 óra között - a megfelelő biztonsági intézkedések (pl. jelzőőr állítása) megtétele mellett és legfeljebb 10 km/óra sebességgel - egyirányú forgalmú úton és osztottpályás út bal oldali úttestjén a menetiránnyal szemben is közlekedhet;
c) legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is közlekedhet;
d) olyan helyen is megállhat, ahol az egyébként tilos;
e) behajthat olyan útra, ahová egyébként behajtania tilos.

 

Kilógó csomag szállítása

Fenyőfa, bicikli, lapra szerelt szekrény - néhány gyakori tárgy, amely általában nem fér a karosszériába, ezért kilóg a csomagtartóból, amelynek ajtaját gumipókkal vagy hevederrel húzzák le. Persze, piros rongyot kell a végére kötni - gondolják sokan, rosszul. Valóban meg kell jelölni a legfeljebb a meghatározott hosszúságban túlnyúló holmikat, amelyeket viszont legfeljebb a tetőcsomagtartón szállíthatjuk, mivel utazás közben a jármű valamennyi ajtaját csukva kell tartani.

47. § (2) A rakományt a járművön - annak belsejében, illetőleg rakfelületén - úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Gondoskodni kell különösen arról, hogy a rakomány (..)

b) a jármű ajtajainak, illetőleg a rakfelület oldalfalainak lezárását ne gátolja.

 
 

Féjja Zsolt 2007. 08. 29.
www.origo.hu/auto/20070829-elfeledett-kreszszabalyok.html

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Re: 6528 Bátmonostor Kun B.u. 28.

(Mester Imre, szakoktató, 2013.01.26 16:57)

Kedves Katalin!

Erre a dologra a KRESZ hatálya nem terjed ki. Magáningatlanról van szó. Csak a közvetlen kapubejáró előtt várakozásra van szabályozás. Esetleg várható a jogszabály ebbe az irányba való elmozdulása, a megválasztott képviselőik lobbizhatnak emiatt a jövőben.

Hasonlatosan más - jogi úton nehezen megoldható - szomszédvitákhoz az területileg illetékes önkormányzathoz fordulhat. Leginkább a saját kapubejáró szélesítésének engedélyezése miatt (az utcakép miatt engedélyköteles).

A következő lehetőségek elég sok pénzbe kerülnek és akkor vezethetnek eredményre, ha több embernek is hasonló problémája van abban az utcában:
- X felfestése az úttetre önökkel szemben (várakozni tilos)
- a szemközti járdán folyamatos fehér útburkolati jellel engedélyezni a járdán is történő parkolást (ha a gyalogosok részére 1.5 méter hely marad a közlekedésre)

A kőműves sem lesz ott mindig gondolom.

Remélem, segítettem!
Üdv.: Mester Imre, szakoktató

Veszély esetén használt jelzések

(Horváth Krisztina, 2012.05.29 11:35)

Azt szeretném megtudni, hogy veszély esetén mint pl. ha sebesültet szállít a sofőr és a megengedettnél többel hajt, valamint az ablakba kitesz egy bármilyen fehér rongyot, akkor a rendőr nem tartoztathatja fel, ugyan követheti a célállomásig. Valahol ezt hallottam még régebben de sehol se találom a pontos megfogalmazását, lehet azért mert ilyen szabály nem is létezik?
Válaszát előre is köszönöm.

Re: Veszély esetén használt jelzések

(Mester Imre, szakoktató, 2012.05.29 12:16)

Kedves Kriszta!

Sem fehér kendő az ablakba, sem rendőr követés vagy kíséret - ilyen szabály nem létezik. Az adott útszakaszra érvényes megengedett sebességhatárnál NEM lehet többel hajtani. A járművek közlekedésénél a KRESZ szabályait be kell tartani sebesült szállítása esetén is. Sebesültet például a mentők is szállíthatják, rájuk - mint megkülönböztető jelzésekkel ellátott járműre - vonatkoznak megengedőbb szabályok.
Ha a sebesültet szállító jármű sofőrje megkér egy útszakaszon tartózkodó rendőrségi járművet, hogy "segítsen", az már nem KRESZ szabály kategória, hanem a jóindulaton múlik (viszont felelősséggel jár).
Üdv.: Mester Imre, szakoktató

Belehet menni lóval

(Horváth gergő, 2012.04.08 00:23)

azt szeretném megtudni hogy semmilyen jogsi meg semmi nélkül belehet e menni a városba lóháton, ott lehet e lóval közlekedni

Re: Belehet menni lóval

(Mester Imre, szakoktató, 2012.05.22 01:27)

Kedves Gergő!

Lovas klubot mindenképpen érdemes keresni, ha lovagol az ember fia vagy lánya.

A KRESZ szabályai szerint az számít sofőrnek (vezető), aki az úton járművet vezet, vagy állatot hajt (vezet) – tehát a lovasra, vagy a lóhajtóra is vonatkoznak az -általános KRESZ szabályok, (pl. piros lámpa, elsőbbségadás) még akkor is, ha számukra nem kötelező semmiféle jogosítvány letétele.

Ami a kreszt illeti, ugyanazok a szabályok vonatkoznak önre, mint például egy biciklisre vagy motorosra. Vezetői engedély nem szükséges (azonban KRESZ tudás igen).
- szorosan az úttest jobb széléhez húzódva kell haladnia,
- a lovasnak min. 12 évesnek kell lennie,
- alkalmasnak kell lenni a lovaglásra a KRESZ szerint
- lovasnak személyazonosító igazolvány vagy egyéb személyazonosságot igazoló irat (útlevél vagy jogosítvány),
- lónak lóútlevél és OLTÁSI KÖNYV (az oltásokat némelykor a lóútlevél hátuljában vezetik, így nem kell külön oltási könyv)

Közúton való közlekedéshez megfelelő védő,- és láthatósági felszerelés:
- fényvisszaverő csíkok a lábvédőkre - fáslira (ha van),
- láthatósági mellény nem árt,
- kobak és pálca (legyenek!),
- sötétben illik a lovat kivilágítani, szügyhámra-nyeregre lehet kis bicajlámpákat felszerelni.

Esetleg:
http://www.lovasok.hu/index.php?i=65855

Üdv.: Mester Imre, szakoktató

egyirányú utca parkolás

(Judu, 2012.01.06 15:36)

Kérdésem, hogy amennyiben valaki az egyirányú utcában a menetiránnyal szemben, de a JOBB oldalon állítja le az autóját (pl.: visszatolatással) az szabályos-e vagy sem? (feltételezve, hogy az oldaltávolság elegendő) Illetve, ha az egyirányú utcában a menetiránynak megfelelően nem lehet kihajtani (pl. szabálytalan parkolók vagy más akadály miatt) akkor lehetséges-e tolatással "kiszabadulni"? A kresz elvileg tiltja a tolatást az egyirányú utcában....Köszönettel: Judu

Re: egyirányú utca parkolás

(Mester Imre, szakoktató, 2012.01.12 13:26)

Kedves Judu!

A KRESZ egyirányú utcában, csak a rövid távon történő tolatást (hátramenetet) engedélyezi és azt is csak várakozóhelyre történő beálláskor, egyéb esetben nem.

A KRESZ azt is részletezi, hogy:
41. § (1) A 40. § rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell a várakozásra is.

(2) Tilos várakozni [a 40. § (5) bekezdésében említetteken túlmenően]:
d) ahol a jármű szabályosan várakozó másik jármű megközelítését vagy elindulását akadályozhatja;

Önnek be kell tartania a szabályokat, tehát nem tolathat ki az egyirányű utcából, mert az a közlekedés többi résztvevőjére veszélyes lenne ... a szabályokat betartókra, akik például ezen utcába bekanyarodás közben csak egy "gyalogosra" számítanának a kanyarodás közben, netán egy figyelmeztető,- vagy egy megkülönböztető jelzést használó járműre "kifelé" (az ellentétes irányból).

Ha mégis megtenné az őn által kérdezett műveletet, javaslom, a baleset elkerülése végett kizárólag irányító-segítő személy segítségével tegye meg ezt, azonban a művelet KRESZ szabálysértésnek minősül, nem engedélyezett.

Üdv.: Mester Imre, szakoktató

Re: egyirányú utca parkolás

(Mester Imre, szakoktató, 2012.01.12 13:29)

"valaki az egyirányú utcában a menetiránnyal szemben ... állítja le az autóját"
Értelmetlen az egész kérdése egyébként. menetiránnyal szemben be sem lehet hajtani az egyirányú utcába. Ha még ezenkívül tolatna is ...
Üdv.

t.borsos@freemail.hu

(Borsos Tamás, 2011.09.15 14:19)

Tisztelt Mester Úr!

Nem szívesen fizetnénk ki ezt a pénzt. Nem az összeg, hanem az elv miatt- bár az 5000 ft is sok pénz -
Ez ügyben érdemes hivatalos levéllel fordulni a közterület felügyelethez.
Köszönöm válaszát!

Borsos Tamás

Re: t.borsos@freemail.hu

(Mester Imre, szakoktató, 2011.09.16 04:04)

Kedves Tamás!

Kizárólag enyhítésért lehet levélben a közterület-felügyelethez fordulni, arra a címre, ami a hivatalos levélben szerepel és amit majd kiküldenek önnek. Ha az ön lapja egyébként tiszta szabálysértések terén.

Forgalommal szemben tilos megállni ezt sajnos vagy szerencsére szigorúbban veszik, mint a "3 méteres szabály" -t a felezővonalig például, én is észrevettem ... oldalam témája nem annak megítélése, hogy mit büntetnek:
"Honlapomat a jármű,- és gyalogos közlekedésben tapasztalható visszásságok, a szabályok be nem tartása, vagyis a biztonságos közlekedésre törekvés érdekében hoztam létre."

Mindkettő tilos, úgy, mint az ittas vezetés is.
Elvre hivatkozni akkor lehet, ha ön (is) betartja a szabályokat, természetesen én örülök a legjobban, ha hivatalos válaszában felhívja a figyelmet a többi ott közlekedő szabálytalanságaira.

Készülőben van egy olyan tervezet, mely a "mindenki büntetetendő, aki szabálytalankodik" felvetésére is megoldást kínál, igaz, akkor egyáltalán nem lehet majd szabálytalankodni.
És még egyszer megjegyezném: az ön szabálytalansága (is) a súlyos kategóriába tartozik.

Üdv.: Mester Imre, szakoktató

t.borsos@freemail.hu

(Borsos Tanás, 2011.09.15 14:12)

A feleségemet ma büntették meg 5000 ft-ra a közterületesek. Az állatkertnél le volt zárva minden a Nemzeti vágta miatt. Parkoló persze semmi két gyerek a kocsiban, és ők aztán türelmesek... Nehezen talált egy helyet, persze a szemben levő forgalmi sávba parkolt le a többi parkoló autó közé, csak hát szembe- ami tudjuk jól, hogy a kresz szerint nem szabályos-
Örült, hogy van hely, megvette a parkolójegyet. Az sem olcsó!
Mindezek után egy közterület fenntartó 5000 Ft helyszíni bírságot rótt ki.
Azt hiszem mi vagyunk az egyetlenek, akiket megbüntettek ezért a szemben parkolásért!
Köszönjük a közterület felügyelő úrnak!

"Kétirányú úton csak az úttest jobb oldalán szabad megállni, a bal oldalon csak a szemből érkezőknek - elvileg. Soha nem láttam még, hogy bárkit megbüntettek volna a szabály megszegéséért. Kivéve persze, ha nem fizetett a parkolásért.
40. § (1) Járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. A megállást irányjelzéssel jelezni kell.
(2) Egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén - ha közúti jelzésből más nem következik - akkor szabad megállni, ha a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve legalább 5,5 méter szélességű hely marad."lilla_toth@hotmail.com

(Tóth Lilla, 2011.08.25 13:01)

Tisztelt Mester Imre!

Érdekes, ám rendkívül fontos kérdésem lenne, amire eddig - sajnos - nem kaptam még választ:
A lóháton való közlekedés mennyire korlátozott helyileg és módilag?
Talán lehet közlekedni autópályán is lóháton? Vagy csak homokúton, az eldugott kis ösvényeken? Be lehet menni lóval városközpontba is, járdára vagy útra léphetünk velük?
Kérem részletes, akár törvényre hivatkozó válaszát a megadott e-mail címre küldje!
Köszönettel: Tóth Lilla

Ui.: FONTOS, hogy kérdésem nem lovaskocsira vagy szekérre vonatkozik! Csakis a lóháton való közlekedés szabályai érdekelnének!

Re: Válasz Tőth Lilla felvetésére

(Mester Imre, szakoktató, 2011.08.25 20:36)

A lóval közlekedő személyekre ugyanúgy vonatkoznak a KRESZ szabályai, mint más járművet használókra, illetve az állatok hajtásával kapcsolatos szabályok is kierjednek rájuk.

Nemrég Közlekedési és bűnmegelőzési oktatást tartott a rendőrség a Betyár Lovastanyán, sajnos én is lemaradtam a programról.


Lovasnak ajánlott:
- éjszaka és rossz látási viszonyok között: láthatósági mellény, a - bal - lábára tépőzáras fényvisszaverő szalag, karjára villogót is tehet, de ugyanígy fejlámpát is célszerű használnia. Kobak és pálca is ajánlatos.
Főútvonalon legalább 12 évesen lehet lovagolni, ugyanúgy értendően, mint a kerékpárral közlekedésnél.
Kötelező: láthatósági mellény, és a kivilágítás.
Egyelőre lóra nem kell jogsi, de lóútlevélnek és oltási könyv (az oltásokat néhol a lóútlevél hátuljában vezetik, így ez nem feltétlen kellhet) a lovaglónál kell lennie, illetőleg személyi igazolványnak vagy egyéb személyazonosságot igazoló iratnak is.
Lóútlevél:
http://www.mgszh.gov.hu/search/searchresults?query=l%C3%B3+%C3%BAtlev%C3%A9l

Lóra:
- Láthatósági mellény, lábára (négy sárga fény mozgása mindenképpen lasssításra mozgósít), farktövére, és nyakára fényvisszaverő szalagok.

Mindkettőnek ("választás szerint"): Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között az állat, illetőleg állatcsoport bal oldalán előre fehér vagy sárga fényt, hátra piros vagy sárga fényt adó, a járművek vezetői által kellő távolságból észlelhető lámpát kell vinni.


Nem választható el a témakör a hajtott állatokra vonatkozó szabályozástól, azt be kell tartani loháton közlekedés közben is, illetőleg külön nincs említve a jogszabályban. A többi, járművek vezetésére vonatkozó feltétel - például a személyi,- és tárgyi feltételek, természetesen betartandó, ugyanúgy, mint a többi KRESZ szabály is. (kifejezett KRESZ-szabály nincs, csak "lovaskocsira")

Lehetőleg és a saját biztonság érdekében:
(5) Tilos
a) főútvonalon állatot hajtani, illetőleg vezetni, kivéve ha más út (útszakasz) nem áll rendelkezésre;

geridob@gmail.com

(Varga Gergely,, 2011.06.23 22:01)

Tisztelt Mester Imre!

Előző levelemet egészíteném ki.
Az említett eset egyirányú utcában történt, de nem erre hivatkozik a büntetést kirovó szerv, ebben az esetben érdemes fellebbezéssel élnem?
Tisztelettel:
Varga Gergely

Re: Válasz Gergely felvetésére ("Megállni tilos" jelzőtábla - közigazgatási bírság vélelme)

(Mester Imre, szakoktató, 2011.06.26 13:30)

Fentebb válaszoltam.
Üdv.: Mester Imre, szakoktató

geridob@gmail.com

(Varga Gergely, 2011.06.23 21:28)

Tisztelt Mester Imre!

A segítségét szeretném kérni. A közigbirság honlapján készült felvételen az általam aznap vezetett autóról 3 felvétel készült. Hivatkozás: 1/1975(II.5) KPM-BM 15§ 1. bek a pont: megálni tilos. Én nem emlékszem hogy aznap ott álltam volna ahova a büntetés szól, persze lehetséges és tudom ez nem mentség.
Készült 2 db olyan kép, amin az autó tökéletesen felismerhető, viszont semmi olyan amivel a 3. kép összefüggésbe hozható(tiltó tábla, forg rsz-mal rendelkező autó, járda-, útburkolat, kirakati felirat, csak járókelők és parkoló autók)
A 3. képen a megállni tilos tábla van lefotózva. Viszont az állítólagos megállni tilosban várakozó autóm nem szerepel, csak egy hasonló színű autó, aminek a forg rendszámát a tábla oszlopa eltakarja, nem találom hasonlónak az általam vezetett autóhoz.
A kérdésem az, hogy a 3. képnek kell-e bizonyítania kétséget kizáróan, hogy a tiltó tábla hatáskörében állt-e az autóm, és hogy a megállni tilos jelzésnél nem volna-e kötelező a fehér folytonos vonal felfestése a tiltott szakaszra.Jogos-e, hogy nem érzem bizonyító erejűnek a rendelkezésre álló képeket.
Tisztelettel:
Varga Gergely

Re: Válasz Gergely felvetésére ("Megállni tilos" jelzőtábla - közigazgatási bírság vélelme)

(Mester Imre, szakoktató, 2011.06.26 13:27)

Kedves Gergely!

1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=98800001.TV

Objektív felelősség:
21. § (1) A gépjármű üzemben tartója, illetve a 21/A. § (2) bekezdésében meghatározott esetben a gépjárművet használatra átvevő személy felel azért, hogy az általa üzemeltetett, illetve használt gépjárművel
d) a járművel történő megállásra és várakozásra,
vonatkozó - külön jogszabályban meghatározott - egyes előírások betartásra kerüljenek.

(2) Ha az (1) bekezdés szerinti egyes előírásokat megszegik, az üzemben tartóval, illetve a 21/A. § (2) bekezdésében meghatározott esetben a gépjárművet használatra átvevő személlyel szemben 30 000 forinttól 300 000 forintig terjedő közigazgatási bírságot kell kiszabni. Az egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegét a Kormány rendeletben határozza meg. Amennyiben egy cselekménnyel több előírást szegnek meg és azt egy eljárásban bírálják el, a kiszabandó bírság összegét az egyes szabályszegésekhez rendelt bírságösszegek összegeként kell megállapítani.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott közigazgatási bírság kiszabásának kizárólag a külön jogszabály szerinti technikai eszközzel készített és továbbított felvétellel dokumentált szabályszegés esetén van helye.

A rögzítést végzőkről:
https://kozigbirsag.police.hu/
A szabályszegések helyszíni rögzítését az illetékes rendőr-főkapitányságok és rendőrkapitányságok közterületi szolgálatot ellátó állománya végzi.

A közigazgatási eljárás során az ügyfél az esetleges beadványát az alábbi címre terjesztheti elő:

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság
Közigazgatási Hatósági Szolgálat
9701 Szombathely, Külső-Söptei út, Pf. 53.

Egy telefont talán megér:
Az ügyfelek telefonos tájékoztatása a 06-94/515-230-as hívószámon.

Jogorvoslat
Az ügyfélnek joga van az első fokú határozat ellen jogorvoslattal élni.

Az ügyfél a bírságot kiszabó első fokú határozat ellen fellebbezést nyújthat be. A fellebbezési jog nincs meghatározott jogcímhez kötve, fellebbezni bármely okból lehet, amelyre tekintettel az érintett a döntést sérelmesnek tartja. A fellebbezést a döntés közlésétől számított 15 napon (a 2011. január 1-jét megelőzően indult eljárásokban 10 munkanapon) belül lehet előterjeszteni.

A fellebbezési eljárás lefolytatásáért illetéket kell fizetni, amelyet illetékbélyeg formájában kell leróni és a beadványra felragasztani.

folytatás ->

Re: Válasz Gergely felvetésére ("Megállni tilos" jelzőtábla - közigazgatási bírság vélelme)

(Mester Imre, szakoktató, 2011.06.26 13:27)

Válaszok:
"nem volna-e kötelező a fehér folytonos vonal felfestése a tiltott szakaszra"
Nem kötelező, és a megállást tiltó útburkolati jel amúgy nem fehér színű, hanem folytonos sárga.

"a 3. képnek kell-e bizonyítania kétséget kizáróan, hogy a tiltó tábla hatáskörében állt-e az autóm"
Összességében bizonyító erejű három fotó. Vegye figyelembe, hogy az első fokú határozatot - vélhetően - az ön rendszáma alapján "megtalált" címre küldték, vagyis az önére. Tehát a szabálysértés helyszínén fotózott járművek között szerepelt az öné is. Vajon honnan máshonnan vették a címet? Ön szerint?

"nem emlékszem hogy aznap ott álltam volna ahova a büntetés szól, persze lehetséges"
Ön sem zárja ki, hogy ismeri a helyszínt, pontosabban az utcát.

"említett eset egyirányú utcában történt"
A "Megállni tilos" jelzőtábla alatt lehet kiegészítő tábla, amely nyíllal mutathatja, hogy a tilalom a tábla utáni vagy előtti útszakaszra érvényes. Ha nincs ilyen tábla, akkor a "Megállni tilos" jelzőtábla tilalma a menetirány szerinti útszakaszra vonatkozik a tiltó tábla után, a tábla vonalától. "Feloldása" az ellentétes jellegű jelzés, például "P", azaz kijelölt parkoló, vagy "Várakozni tilos" tábla és egy úttorkolat, vagy útkereszteződés (egyirányú utcában csak az egyik oldalra is vonatkozhat a megállási tilalom). Kapubejáró nem oldja fel.

Abban az esetben érdemes fellebbezéssel élni, ha kétséget kizáróan bizonyítani tudja, hogy a lefotózott járművel az adott időpontban nem ön állt meg - de a bírság akkor is áll:
"Az ügyfélnek lehetősége van az ún. mentesülésre, ha bizonyítani tudja, hogy a szabályszegés idején a gépjárművet nem ő használta. Ennek esetei a következők."
https://kozigbirsag.police.hu/

Illetve, ha azt vélelmezi, hogy a jármű, amelyet lefotóztak, nem az öné ... mert ön nem járt a helyszínen, esetleg tévedés történt rendszáma lefényképezésekor. Esetleg "eljárási hiba" történt (a szó nem pontos megfogalmazás részemről), tehát ön vagy a járművet vezető személy nem a tilalom alá eső útszakaszon állt. Véleményem szerint igen ritka esetben történhet ilyen eset, a szándékosságot kizárom a rendőrség részéről. Rendszámáról fotó is készült, ez tény.
Üdv.: Mester Imre, szakoktató

debma98@citromail.hu

(Debreczeni Martin, 2010.02.15 13:39)

Hány km/h-val közlekedhet egy segédmotoros kerékpár?
Hány km/h-val KELL LEGALÁBB HALADNI Autópályán?
Lakott területen BELÜL, egy veszélyt jelző tábla után,
hány méterre várható a veszély?
Hány km/h-val haladhat AUTÓÚTON?
Lakott területen KÍVÜL, egy veszélyt jelző tábla után,
hány méterre várható a veszély?

Re: Válasz Debreczeni Martin felvetésére

(Mester Imre, szakoktató, 2011.05.07 12:59)

Kedves Martin!

Az összes kérdésére megtalálja jogszabályban a választ (linkje a portálon a bal oldalon fenn található)
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM
A böngészőjében a "szöveg keresése" funkciót választja és beír keresési szavakat, például: sebesség, veszélyt jelző tábla, stb. - így egyszerűbb megkeresni az adott témakört.
Legközelebb használja a lehetőséget!

- Sebesség
26. § (1) Az egyes járművekkel - ha e rendelet másként nem rendelkezik - legfeljebb a következő sebességgel szabad közlekedni:
d) teherszállításra kialakított motoros triciklivel, elromlott járművet vontató gépjárművel, segédmotoros kerékpárral, lakott területen kerékpárral: 40 km/óra,

- Közlekedés autópályán és autóúton
37. § (1) Autópályán és autóúton, valamint az azokra való ráhajtásra szolgáló úton (az előjelző táblától kezdődően) csak olyan gépjárművel, illetőleg gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel szabad közlekedni, amely sík úton legalább 60 km/óra sebességgel képes haladni; ezeken az utakon más jármű közlekedése tilos.

- Veszélyt jelző táblák
16. § (2) A veszélyt jelző tábla és a veszély helye (a veszélyes útszakasz kezdete) között a távolság
- autópályán 250-500 méter,
- lakott területen kívül egyéb úton 150-250 méter,
- lakott területen 50-100 méter,
kivéve ha a jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla (96. ábra) rövidebb távolságot jelöl meg.

- 6. § (1) Az egyes járművekkel - ha e rendelet másként nem rendelkezik - legfeljebb a következő sebességgel szabad közlekedni:
a) személygépkocsival, motorkerékpárral, 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival
ab) autóúton 110 km/óra,

Üdv.: Mester Imre, szakoktató


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Következő »